Kleinkoor Vocaliste
Kom eens luisteren

Concertagenda

Volgend concert:

Concert met strijkorkest (met o.a. Vivaldi)

Datum

1 december 2024

Tijd

Aanvang 15:00 uur

Locatie

Laurentiuskerk, Varsseveld

eerdere optredens

Concertgeschiedenis

Music: the food of love

Ook in het najaar hebben we weer van ons laten horen d.m.v. een concert in de Laurentiuskerk in Varsseveld. In dit concert stond muziek van componisten uit Engeland centraal. Ter opwarming zongen we met zijn allen het volkslied van het Verenigd Koninkrijk God save the King. We vervolgden het concert met delen uit Music For The Funeral of Queen Mary van Henry Purcell. Een ensemble van Jubal bestaande uit 2 trompetisten, 2 trombonisten en een paukenist speelde de delen 1, 3 en 7. Wij zongen deel 2, Man That Is Born Of a Woman, en deel 6 Thou Knowest Lord The Secrets of Our Hearts. We vervolgden het concert met het Ave Verum van William Byrd. Daarna zongen we vier liefdesliedjes uit de Renaissance en Barok periode: Come Again, Sweet Love Doth Now Invite van John Dowland, Fair Phyllis van John Farmer, If Music Be The Food of Love van Henry Purcell en The Dark Eyed Sailor van Ralph Vaughan Williams. Dit wat meer luchtige intermezzo werd door velen erg gewaardeerd.

In het instrumentale intermezzo dat hierop volgde speelde het Jubal ensemble The Earl of Oxford’s March. Daarna maakten we een grote sprong in de tijd en vervolgden we met een blokje hedendaagse muziek. Hierin zongen we twee liederen, allereerst Shall I Compare Thee van Nils Lindberg en een arrangement van Yesterday van Paul McCartney en John Lennon.

In het laatste blokje zongen we vier liederen: Mother of God van John Taverner, God So Loved The World van John Stainer, Rejoice The Lord Is King van Georg Friedrich Händel en God Be In My Head van John Rutter.

Het deed ons veel deugd dat de Laurentius kerk heel goed gevuld was. Veel mensen spraken naderhand hun waardering uit voor het zeer afwisselende, prachtig uitgevoerde programma. Dat smaakt naar meer.

Muziek door de eeuwen heen

Na twee jaren zonder concert hebben we op zondag 30 oktober weer van ons laten horen in de Grote of Laurentiuskerk te Varsseveld.

Het programma was onderverdeeld in een aantal blokjes. Het eerste blokje bestond uit muziek uit de vroege Barok periode, 2de helft 16e, begin 17e eeuw. Allereerst O Magnum Mysterium van Tomas Luis de Victoria, hofcomponist van Filips de tweede, u weet wel de koning van Hispanje die we altijd hebben geëerd. Daarna van de Italiaanse tijdgenoot Claudio Monteverdi het fraaie Adoramus te Christe. Tot slot het madrigaal Weep o mine eyes  van John Bennet. Het gaat over een diep-ongelukkig mens die er naar verlangt te verdrinken in zijn eigen tranen. Het publiek kon de ogen amper droog houden 😊

Het volgende blokje bestond uit drie toonzettingen van psalmen, geschreven door hedendaagse componisten. Twee maal psalm 121. De eerste toonzetting was van Zoltan Kodály, een Hongaarse componist.  Daarna dezelfde psalm, maar dan op zijn Frans (Je leve mes yeux) van de Nederlandse componist Daan Manneke. Tot slot Psalm 104, Kiida, mu hing, Issandat (Prijs de Heer mijn ziel), op muziek gezet door de Estlandse componist Cyrillus Kreek.

Hierna volgden twee koorwerken uit de Barok periode. Allereerst Halt was du hast, een achtstemmig stuk van Johann Michael Bach. Hierin is er een hoofdrol voor het koraal Jesu meine Freude, gezongen door Vocaliste, dat omlijst wordt met de aanbeveling om te houden wat je hebt, gezongen door het kwartet Belcanto. Het Barok blokje sloten we af met het koraal Gloria sei Dir gesungen uit de cantate Wachet auf ruft uns die Stimme van Johann Sebastiaan Bach.

Ook een aantal koorwerken uit de Romantiek periode, de 19e eeuw, waren opgenomen in het programma. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zochten de gevangenen in een vrouwenkamp op Sumatra naar een manier om alle ellende het hoofd te kunnen bieden. Ze herinnerden zich klassieke muziekstukken, maar hadden geen muziekinstrumenten tot hun beschikking. Daarom besloten ze de orkestmuziek te gaan zingen, zonder woorden. Zo ook het Largo uit de 9e Symfonie ‘Uit de Nieuwe Wereld’. van Antonín Dvořák. De muziek bood de vrouwen troost en kracht om te overleven.

Vervolgens zongen we Turn thy face from my sins  van Thomas Attwood, en twee stukken van hedendaagse componisten uit de 20e en 21e eeuw: Peace, I leave with you van de Noorse componist Knut Nystedt, een mysterieus en sfeervol muziekstuk, en het wat gemakkelijker in het gehoor liggende Karin Boye’s Evening Prayer van de Noorse componist Egil Hovland.

We sloten het concert af met een zetting van Psalm 117, Laudate Jehova omnes Gentes , van Georg Philipp Telemann. Tot slot zongen we The Lord bless you and keep you,  van de hedendaagse Engelse componist John Rutter.

De instrumentale intermezzo’s werden verzorgd door Jorrick Simmes op piano. Hij speelde op virtuoze wijze twee stukken uit de  Kanonische Studien van Robert Schumann, en het Allegro uit het Italiaans Concert van Johann Sebastiaan Bach.

Shining Night

Op  23 maart 2019 hebben we samen met Vocaal Ensemble Encore een concert gegeven in de volle Laurentiuskerk. We begonnen met een gezamenlijk optreden met o.a. In Spiritu Humilitatis van Giovanni Groce en het Locus Iste van Anton Bruckner. Daarna vervolgde Vocaliste met o.a. Nachtlied van Max Reger, Wer bis an das Ende behart van Felix Mendelssohn en Calme des Nuits van Camille Saint Saens.  Jorrick Simmes nam het stokje over met een zeer fraaie uitvoering op piano van de Fantasie in f mineur, opus 49, van Frederic Chopin. Daarna was het weer de beurt aan Encore en Vocaliste samen met o.a. Sure on this Shining Night van Morten Lauridsen en het Kyrie uit de Petite Messe Solonelle van Rossini. Een koperensemble van Psalm 150  vervolgde het concert met o.a. het sfeervolle A whiter shade of pale of Procul Harum. Daarna was het de beurt aan Encore met o.a. Memory van A. Lloyd Webber, Stay with me van Mozart – Tom Parker en Bridge over troubled Water van Paul Simon. Het concert werd afgesloten door een gezamenlijk optreden van Encore en Vocaliste, begeleid door Jorrick Simmes en Bert Vinke: het Ave Maria van Felix Mendelssohn. De solo werd verzorgd door Kor Datema.

Adoramus Te

In dit voorjaarsconcert gehouden op  27 mei 2018 in de Laurentiuskerk stond het Adoramus Te (Wij aanbidden U) centraal. Wij voerden vier versies uit, twee oude composities uit Renaissance en Barok, van Orlando di Lasso en Claudio Monteverdi, en twee meer hedendaagse composities, van Johannes Brahms en Théodore Dubois. Verder stond o.a. het Aus Tiefer Not Schrei Ich Zu Dir van Felix Mendelssohn Bartholdy op het programma. De muzikale intermezzo’s werden verzorgd door Annerieke Reusen op dwarsfluit met Wessel Springer op piano. Bert Vinke begeleidde ons bij een aantal nummers en verzorgde tevens een intermezzo op orgel.

Herdenking Rademakersbroek

Op 2 maart 1945 zijn door de Duitsers 46 burgers vermoord als vergelding op de moord van vier Duitse soldaten door de verzetsgroep de Bark uit de Heurne bij Dinxperlo. De 46 omgebrachte burgers waren verzetsmensen, varierend in leeftijd van 18 tot 65 jaar, die als Todeskandidaten gevangen werden gehouden in De Kruisberg bij Doetinchem. Elk jaar wordt deze verschrikkelijke gebeurtenis herdacht op de plek des onheils, het Rademakersbroek in Varsseveld. Op deze plek is een monument opgericht dat op 4 mei 1949 is onthuld met woorden van bezinning en gezang. Vocaliste vindt het een grote eer dat zij aan deze lange traditie mag bijdragen.

Alles klinkt mooier

door kleinkoor Vocaliste.