Kleinkoor Vocaliste

Geschiedenis

Vocaliste is een doorstart van het koor Deo Dicatus uit Westendorp, dat eind 2005 werd opgeheven. Een aantal leden van het opgeheven koor nam samen met de nieuwe dirigent, Gerrit te Lindert, het initiatief tot het oprichten van een nieuw koor. Acht zangeressen en acht zangers toonden interesse en vormden een kleinkoor.  Vanaf het begin bestaat het repertoire uit klassieke werken, meest kerkmuziek, a capella gezongen. Gerrit te Lindert lanceerde de naam Vocaliste. Dat was in de nazomer van 2006. De repetities werden verplaatst van Westendorp naar de Laurentiuskerk in Varsseveld. Op 3 Juni 2009 tekenden de koorleden Bernadet Berendsen, Gerhard Klompenhouwer en Gerrit Huinink de oprichtingsakte van Kleinkoor Vocaliste.

In de beginjaren was er veel wisseling in de samenstelling maar gaandeweg kwam er meer stabiliteit en meer balans in het koor.  Dit heeft geleid tot mooie concerten. Zo werd in 2011 een concert gegeven waarin het motet ‘Jesu meine Freude’ van J.S. Bach centraal stond en waagde het koor zich in 2013 aan het Requiem van Duruflé met orgelbegeleiding van Wilbert Berendsen. In de daarop volgende jaren  werden verschillende concerten gegeven met gevarieerde muziek. Zomerconcerten met wat lichter repertoire en uitvoeringen rond advent en kerst. Ook het concert in 2017 waarin de mis in G van Schubert werd uitgevoerd met pianobegeleiding van Elske te Lindert mag tot een hoogtepunt worden gerekend. In de concerten van Vocaliste staat vaak een wat groter werk centraal, aangevuld met stukken van Middelleeuwse tot hedendaagse componisten.

Wilt u een concert of uitvoering van ons bezoeken, check dan de agenda op deze site. Wij hopen u graag te ontmoeten.

Wie zitten er in het koor?

Leden

Achterste rij (van links naar rechts): Bennie Hengeveld (bas), Dick Brus (tenor), Liesbeth Hobelman (alt), Gerrard Remmelink (tenor), Freek Brandenburg (bas), Gerrit te Lindert (dirigent), Bernard Huinink (bas), Marjan Reinders (sopraan).

Voorste rij (van links naar rechts): Gerrit Huinink (bas), Tiny Siebers (sopraan), Rieki Hengeveld (alt), Annelies Westerveld (alt), Margreet Prinzen (sopraan), Ellie Westerveld (sopraan), Gerhard Klompenhouwer (bas), Berthe Helmink (alt).

Niet op foto: Wessel Springer (tenor)

Dirigent

Gerrit te Lindert is zijn muzikale loopbaan begonnen met orgelspelen. Zijn opleiding voor klassiek orgelspel heeft hij genoten bij dhr. Kleinhesselink (Dinxperlo) en Roel Smit (Doetinchem). Sinds 1971 is hij organist bij de PKN in Varsseveld. In 1973 heeft hij de opleiding voor cantororganist gevolgd en met succes afgesloten. Bij de SNK te Arnhem heeft hij zijn dirigenten-diploma behaald in 1993. Hierna heeft hij een tweejarige applicatiecursus voor koor en orkest gevolgd in Utrecht. Momenteel is hij als dirigent werkzaam voor vier gemengde koren rondom Varsseveld. In 2017 heeft hij een Koninklijke onderscheiding (Lid in de orde van Oranje-Nassau) gekregen voor zijn grote verdiensten als musicus.

Bestuur

Het bestuur bestaat uit de volgende koorleden:

Liesbeth Hobelman

Voorzitter

Rieki Hengeveld

Secretaris

Dick Brus

Penningmeester

Annelies Westerveld

Lid

Margreet Prinzen

Lid

Vacatures

Wij zijn op zoek naar een enthousiaste tenor en (eerste) sopraan met belangstelling voor klassieke muziek. Onze repetities zijn op dinsdagavond in de Laurentiuskerk van 20.30 u – 22.00 u. Heb je interesse, kom gerust een keer luisteren, van harte welkom!

Alles klinkt mooier

door kleinkoor Vocaliste.